O odżywianiu się i super jedzeniu

Dodane: 07-09-2016 15:04
O odżywianiu się i super jedzeniu Pożywienie posiadające dużo składników odżywczych i interesujące właściwości zdrowotne- superfood sklep. Dieta bogata w tego typu rzeczy na pewno jest zdrowa.

Więcej ruchu, więcej jedzenia

Każda aktywność fizyczna, lub wzmożona aktywność umysłowa, skutkuje zwiększeniem zapotrzebowania naszego organizmu na węglowodany i inne składniki odżywcze. Jednak łatwo jest przesadzić z ilością spożywanego wtedy pokarmu, ponieważ nasz organizm będzie chciał jeszcze uzupełnić sobie rezerwę tych składników. Dlatego właśnie dla ludzi chodzących na siłownię poleca się pilnowanie swojej diety, aby efekty ćwiczeń były w ogóle widoczne.

Pomóc może tutaj dietetyk, którego zadaniem będzie ułożenie zbilansowanej diety, dopasowanej do konkretnego trybu życia. Z taką dieta na pewno łatwiej będzie o lepsze efekty, a nasz organizm po jakimś czasie przyzwyczai się do ilości spożywanych kalorii.


O super food

O dobrych właściwościach pokarmów typu superfood rozpisuje się coraz więcej znanych lekarzy, dietetyków, oraz fanów tego typu jedzenia. Coraz lista tych produktów powiększa się o kolejne pozycje wraz z przybliżonym opisem ich działania. Najpopularniejszym super jedzeniem jest chyba miód. Ta produkowania przez pszczoły ciecz jest źródłem wielu istotnych składników, a jako, że jest produktem zawierającym dużo cukrów, to ma prawie nieskończona datę przydatności do spożycia.

Lista super-jedzenia jest dość długa i nikt jeszcze jej nie usystematyzował, a to ze względu na coraz to nowe odkrycia działania poszczególnych produktów żywieniowych. Dla fanów czekolady: ziarno kakaowca również jest uznawane za superfood, ze względu na bogactwo minerałów, a zwłaszcza magnezu, który jest bardzo łatwo przyswajalny.


W Wikipedii- próba definicji superfood

Nie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako "żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia"2, natomiast słownik Merriam-Webster pomija wszelkie odniesienia do zdrowia i definiuje je jako "super składnik odżywczy żywności, pochodzący z witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i / lub składniki odżywcze"3. Aby produkt mógł być nazwany superfood powinien zawierać składnik, który ma szczególne właściwości zdrowotne, potwierdzone naukowo. Dietetycy określają superfood jako nieprzetworzone produkty spożywcze, którym przypisywane są cudowne właściwości; które dostarczają do organizmu znaczne ilości witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, enzymów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega-3. Mają one działanie antyoksydacyjne, chronią organizm przed wieloma chorobami, oraz posiadają właściwości lecznicze w przypadku raka, chorób serca, osteoporozy czy miażdżycy a także zwiększają długość życia

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood